Masovozeleninová rýže

Masovozeleninová rýže

sus_mas_zel_smes_smallZ (osoleného) masového vývaru seberu tuk (vývar s tukem použiji v domácí kuchyni). Vývar naleju třeba do půllitru; při menší ploše hladiny se tuk snáz sbírá a také přibližně zjistím objem tekutiny. Rýži zaliju vývarem a to v poměru jeden objemový díl rýže na jeden a půl dílu tekutiny (500 g rýže je přibližně 600 ml, tudíž použiju 900 ml tekutiny). Mohu přidat třeba sojovou nebo worcesterovou omáčku. Rýži přivedu k varu, vypnu vařič a pak nechám v hrnci „dojít“ (např. pod dekou v posteli). Rýže se nerozvaří, všechna tekutina se vstřebá, vývar je tedy „uvnitř“ rýže. Takto uvařenou rýži usuším. Mohu k ní přidat i na malé kousky nakrájené uvařené libové maso (pokud se mi podaří z kosti použité na vývar nějaké separovat), případně sušenou zeleninu. Na kostičky nakrájená cibule, jemně nastrouhaná mrkev nebo zelí se dají usušit i při pokojové teplotě a při přípravě pak snadno nasají vodu. U tohoto receptu neuvádím dávkování, většinou smíchám, co mám. Stačí 5 % masa a 10% zeleniny a rýže už vypadá i chutná líp než samotná.

Balení

Z usušené směsi buď zabalím a navážím jednotlivé porce nebo ji nasypu do silnějšího znovuuzavíratelného sáčku případně do PET láhve se širším hrdlem a během cesty odsypávám.

Doporučená příprava

Sušenou směs zaliju jeden a půl až dvojnásobným objemem vody, přivedu k varu (ochutnám, dosolím, přidám olej) a pod pokličkou nechám „dojít“. Mohu ji použít i do pytlíkových polévek typu „vývar s něčím“, aby se člověk nejen napil slané vody, ale i trochu najedl. Tuto směs požíváme např. jako lehčí oběd (cca 100 g na osobu; např. 70 g rýže, 20 g sušeného masa a zeleniny a 10 g arašídů).

TIP: Pro přípravu slaných jídel doma i na cestách používám rýži parboiled; chutná nám a hlavně se snadno nerozvaří, zůstává i po uvaření relativně sypká, takže se s ní lépe pracuje. Mým cílem je vytvoření předvařené rýže sypké a tudíž i dobře skladné. U bílé rýže mi často vznikají slepence, které po usušení musím rozdrtit, aby usušená hmota nezabírala moc velký objem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>