Recepty na cesty v kostce

Recepty na cesty v kostce

cibulka_smallNečekejte žádné kulinářské skvosty, moje kuchařské schopnosti rozhodně nejsou nijak vyhlášené. Stačí mi, že nás na cestách stále nepronásledují myšlenky na to, co si dáme k jídlu, až přijedeme domů a někdy se dokonce na večeři i těšíme. Velkým pomocníkem při vaření je mi samozřejmě i Hlad – nejlepší kuchař, ale pamatuju si, že na středoškolských chmelových a bramborových brigádách ani on v nás nedokázal vyvolat nějaké radostné pocity v okamžiku, kdy dorazil traktor s várnicemi naplněnými další dávkou béžovky s knedlíkem. Takže je dobré nejlepšímu kuchaři i trochu pomoci.

Většinou vařím najednou 4 porce (případně jejich násobky), pokud budete chtít jiné množství, budete si muset dávky upravit. Ale pokud je příprava náročnější, jednu porci se určitě vařit nevyplatí, i kdybych chystala jídlo jen pro sebe, vařila bych víc porcí najednou.

Dávky vstupních surovin uvedené v receptech jsou orientační, jsou to většinou průměrná čísla, která mi vyšla při opakovaných pokusech. Většinou při přípravě použiju trochu větší množství, protože něco padne na ochutnávání a občas se něco seschne trochu jinak než čekám. A pokud při vážení a balení jednotlivých porcí zjistím, že i tak mám něčeho míň než v receptu, tak prostě doplním dávku na požadovanou hmotnost rýží nebo fazolemi. Pokud jídlo nic z toho neobsahuje, mohu přidat třeba kompot.

Sebou vozím samozřejmě sůl a nějaké koření. Něco solím a kořením už doma při vaření, ale správnou dávku většinou netrefím. Energetickou hodnotu většiny jídel je možné zvýšit přidáním oleje. Jeho hmotnost ani kalorická hodnota v receptech započítaná není.

Uváděné množství vody potřebné na uvaření je jen velmi orientační a někde chybí úplně. Je to proto, že si prostě při vaření nevzpomenu objem použité vody změřit a dolévám do hrnce dle potřeby.

V přiložené excelovské tabulce Recepty_na_cesty jsou stručné záznamy mých receptů. Pokouším se počítat i energetické hodnoty jednotlivých jídel, ale nevylučuji, že se mi neustálými úpravami nevloudily do výsledků chyby. Pokud nějaké objevíte, napište mi to do komentáře, abych mohla provést opravu.

Obsah tabulky je snad celkem zřejmý, tak jen stručně: ve sloupci C („čerstvé“) je množství suroviny, které budu při přípravě potřebovat, ve sloupci D („sušené“) množství, které navážím při balení daného sušeného jídla. U složek, které se nesuší, je hodnota v obou sloupcích stejná. Ve sloupci E („namáčení“) je „X“ u těch složek pokrmu, které je vhodné před vařením na pár hodin namočit. Ve sloupci F („voda“) je odhad množství vody potřebné k uvaření jídla. Ve sloupcích G a H jsou energetické hodnoty, pokud vzorečky správně fungují, výsledná energetická hodnota celého jídla se při změnách množství jednotlivých složek přepočítává.

Pracovním postupům se budu věnovat v následujících příspěvcích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>