Trenčanský párek s fazuľou

Trenčanský párek s fazuľou

(4 porce, 500 g, cca 8293 kJ, cca 1400 ml vody)

fazole předvařené                   280 gtrencansky_parek1
rajčatový protlak sušený          40 g  (resp. asi 115 g čerstvého, ale bude asi záležet na výrobci)
cibule sušená                            20 g  (resp. asi 220 g čerstvé)
jíška                                          60 g
pepř, paprika sladká i pálivá
sůl
(olej)
(ocet                                       1 lžička na osobu)
salám                                      100 g (případně párky nebo jiná uzenina, ale energetická hodnota je počítaná pro Poličan)

K pokusu o vytvoření tohoto sušeného pokrmu mě přivedly celkem časté nostalgické vzpomínky na konzervu tohoto jména v diskuzích o outdooorovém stravování i jinde. Protože nepatřím k těm, co na této konzervě vyrostli a nemám tak přesnou představu, jak by to mělo chutnat, našla jsem pár receptů na internetu a zkusila pokrm vytvořit z dehydratovaných ingrediencí. Pokusné skupině konzumentů jsem pak předložila 2 pokusy. Testující osoby se sice neshodly na tom, která varianta je lepší, ale vzhledem k tomu, že ani jedna z verzí nebyla nikým z testujících označena jako nepoživatelná, došla jsem k závěru, že když udělám něco mezi a budeme mít za sebou pár desítek kilometrů na kole, bude jídlo pro všechny přijatelné (což se také při premiéře tohoto pokrmu během letošní dovolené potvrdilo).

Domácí výroba je tentokrát jednodušší, protože se obejde bez vaření. Ti, co však nemají ke sporáku odpor, mohou najemno nakrájenou cibuli před sušením orestovat bez tuku na nepřilnavé pánvi. Dále musíme usušit rajčatový protlak, kdo chce, může si připravit i vlastní předvařené fazole (viz rubrika Jídlo na cestách / Domácí výroba dehydrovaných potravin), ale jednodušší je samozřejmě sáhnout po kupovaných. Další ingredience (jíšku, sůl, koření) už nijak upravovat nemusíme, stačí jen odvážit potřebné množství z prodávaného balení. Koření je tentokrát trochu víc, možná už by se projevilo i na váze. Pokud si vzpomenu, recept znovu zkusím a pokusím se množství koření upřesnit.

Většina receptů, které jsem přečetla, měla ve složení i ocet. My jsme ho sebou měli také (většinou vozím pár lžiček do čočky), ale při vaření jsem si na něj nevzpomněla a nic se nestalo.

Recept by šel možná ještě zjednodušit tak, že bychom, místo doma sušeného protlaku a cibule, použili rajskou omáčku ze sáčku. No, ono to půjde určitě, jen je otázka, jestli tomu ještě půjde říkat „trenčanský párek s fazuľou“ nebo jestli už nebude lepší označit to jako „fazole s rajskou omáčkou“ :-)

Balení

Zvlášť zabalím předvařené fazole, které před vařením na pár hodin namočím a zvlášť ostatní složky jídla. Plátky sušeného rajčatového protlaku je dobré trochu obalit kořením nebo jíškou, aby se tlakem neslepily. Jednotlivé plátky se totiž rozpustí ve vodě snadno a rychle, což už se o velkém kusu sušeného protlaku rozhodně říct nedá.

Doporučená příprava

Předvařené fazole předem namočím. Před vařením je smíchám v hrnci s ostatními ingrediencemi, přiliju další vodu, za občasného zamíchání přivedu k varu (kontroluju, jestli není málo vody), ochutnám, dosolím (okořením), krátce povařím (minutku nebo dvě) a pod pokličkou nechám „dojít“.

My jsme místo párku použili grilovací klobásky opečené na ohni, ale šla by použít libovolná uzenina, která je k dispozici. Pokud ji před podáváním neosmažím, přimíchám ji do hrnce hned na začátku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>